zondag 8 januari 2012

8 januari 1962: De treinramp te Harmelen

Overzicht van de ravage bij
de treinramp te Harmelen op
9 januari 1962.
Omroep Max presenteert op zondag 8 januari, via NL2-tv, tussen 18:55 uur en 19:35 uur, de documentaire Treinramp Harmelen, over de grootste treinramp in de geschiedenis van Nederland. Exact een halve eeuw geleden zijn, om 09:19 uur, twee treinen even voorbij het station Harmelen frontaal op elkaar gebotst. Het gruwelijke gevolg bestond in drieënnegentig doden en meer dan honderdvijftig gewonden, waarvan tweeënvijftig ernstig. Doordat een machinist in dichte mist vertraging had opgelopen en de seinen niet kon ontwaren, is het tot deze catastrofe gekomen, zo luidt de officiële lezing van het gebeuren. Aangezien dit één van de onderdelen van onze recente geschiedenis is die onder meer als vergeten verleden worden gekwalificeerd, is het zeer goed dat er vijftig jaar na dato weer even bij wordt stilgestaan.
Het toenmalige NTS-programma werd, voorzover nodig, stilgezet en vervangen door reportages over de ramp en de daaraan verbonden begeleidende toestanden en gebeurtenissen. Camerateams berichtten vanaf diverse plaatsen direct.
Het was waarschijnlijk de eerste gelegenheid waarbij verslaggevers van de Nederlandse televisie gebruik hebben kunnen maken van helicopters om het rampgebied van bovenaf in kaart te brengen.


Geen opmerkingen: