woensdag 20 april 2011

De schaduw van Pol Pot belicht in VPRO Import

Moorden bij de vleet
De Cambodjaan Khieu Samphan (geboren 1931)wordt vervolgd voor genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. De man met die naam was in de periode 1976-1979 één der topleiders van het terreurregime van de Rode Khmer.
David Aronowitsch en Staffan Lindberg wilden weten wat zich afspeelt in het hoofd van een persoon die wordt beschuldigd van zulke enorme misdaden. Daarom hebben die twee dat voornoemde staatshoofd een jaar lang gevolgd.


Als gevolg daarvan kunnen de televisiekijkers zich nu laten informeren  over de levenswijze, de manier van denken en over de hechte relatie die Kieu Samphan onderhield met Pol Pot. Ook krijgen we ─  vooropgesteld dat we de documentaire bekijken ─ de gelegenheid om te zien wie de wederhelft is van deze man: haar naam luidt Socheat; die beiden zijn nu al vier decennia samen.

Advocaat Theary Sang, zelf één van de slachtoffers van de Rode Khmer, vertegenwoordigt de groep die (heel zwaar) heeft geleden onder de Khmer. Het kwade genius, behept met tal van in hem geïncarneerde beestachtigheden, wordt vertegenwoordigd doo Jacques Vergès die ─ al dan niet terecht ─ wordt gekwalificeerd als advocaat van de duivel.
De documentaire in kwestie ─ De schaduw van Pol Pot ─ wordt uitgezonden in de reeks VPRO Import, die te zien valt via de tv-zender Nederland 2; in dit geval tussen 23:40 uur op de avond van woensdag 20 april en 00:36 uur in de nacht op donderdag 21 april.

Geen opmerkingen: