maandag 4 mei 2009

Duitsland tussen 1949 en 1990 — driedelige film Mein Deutschland begint vanavond op Duitsland 1

Op drie maandagen
Het eerste publieke Duitse televisienet ARD/Das Erste probeert door middel van een driedelige documentaire over de ontwikkelingsgang van de naoorlogse geschiedenis van de Bundesrepublik Deutschland, die meest westerse staat in Midden-Europa, uit de doeken te doen door middel van gefilmde gesprekken met in totaal zestig figuren die in de wereld der politiek, in de sfeer der kunsten en anderszins in het culturele leven een vooraanstaande rol hebben gespeeld. Zij zullen een soort openbaar nadenkende houding met betrekking tot hun vaderland betrachten, vanaf de — in meer dan één opzicht dubbele — stichting van een Duitse staat in 1949.
De film die de titel Mein Deutschland kreeg, zal in drie afleveringen worden uitgezonden. Aan het woord komen, althans in de eerste aflevering, onder meer de voormalige minister van Financiën in het kabinet van Helmut Kohl, de CSU-politicus Theo Waigel en de recentelijk teruggetreden intendant van de Westdeutsche Rundfunk, Fritz Pleitgen, die jarenlang correspondent in de DDR was voor de Westduitse zenders van de ARD. Vele journalisten en geïnteresseerden in perszaken zullen zijn gezicht kennen van het zondagse WDR-programma Presseclub dat bijna iedere zondag direct na de korte Tagesschau van 12:00 uur door het eerste Duitse publieke televisienet wordt gepresenteerd.
De eerste aflevering daarvan Geteilte Heimat — over de periode 1949 tot 1961 — zal op bovengenoemde Duitse televisiezender worden gepresenteerd op maandag 4 mei, tussen 21:00 uur en 21:45 uur.
De delen twee en drie van deze documentaire van Jan Peter en Yuri Winterberg, gerealiseerd voor Radio Berlin Brandenburg — één van de zenders die tezamen ARD/Das Erste vormen —, zullen op de hierna volgende maandagen, respectievelijk 11 en 18 mei worden uitgezonden, eveneens op Duitsland 1.
____________
Afbeeldingen
1. Theo Waigel, voormalig minister van Financiën in de Duitse Bondsrepubliek.
2. Fritz Pleitgen, voormalig intendant van de Westdeutsche Rundfunk.

Geen opmerkingen: