zondag 10 mei 2009

Zestig jaar Duits Bondspresidentschap

Aan de vooravond van verkiezingen
In de tv-serie ZDF-History — met in die titel een volstrekt onnodige, nutteloze toevoeging van een Engelstalig woord aan een Duits televisieprogramma — staat, nog net op zondag 10 mei — 's avonds om 23:55 uur — het begin gepland van de documentaire Die Bundespräsidenten. De uitzending duurt tot 00:45 uur in de nacht op maandag 10 mei. In doe rolprent wordt een terugblik geboden op het ambt van Bondspresident gedurende zestig jaar: van eerst vrij lang — ruim vier decennia: van 1949 tot 1990 — alleen het westelijk deel van Duitsland. Pas na de val van de Muur en de zogeheten eenwoording van de beide Duitslanden, is er één president voor die ooit twee staten vormende 'eenheid'.
Deze documentaire zal tegelijkertijd de functie kunnen vervullen van voorlichtingsmateriaal voor de Duitse bevolking, aangezien menigeen niet eens weet welke functie die man — tot dusver is er geen vrouw aan te pas gekomen — vervult en wie op het moment die post bekleedt. Dan hoeven we het al helemaal niet meer over het verleden te hebben en de vraag wie zijn het geweest die in zestig jaar vanuit Palais Schaumburg hun zegje hebben gedaan? En wie moeten we kiezen van de kandidaten die beschikbaar zijn om de huidige president, Horst Köhler, op te volgen? Hijzelf — hij is kandidaat voor de christen-democraten, of professor Gesine Schwan van de sociaal-democratische partij dan wel Peter Sodann een Oost-Duitse acteur, theaterdirecteur en Tatort-Kommissar? Die echter enigszins de weg kwijt lijkt te zijn sedert hij zich, op verzoek — zo wordt steeds met nadruk gesteld — in de politiek van alledag (b)lijkt te willen mengen.
De verkiezingen voor dat ambt worden binnenkort gehouden. De eerste ronde is op 23 mei.
____________
Afbeeldingen
1. Gesine Schwan, kandidate voor de functie van Bondspresident van de Bondsrepublik Deutschland. (Foto uit 2009, genomen in Heidelberg.)
2. Horst Köher, de huidige Duitse Bondspresident die aan zijn periode nog graag vijf jaar zou willen toevoegen. (Foto op voorplat Köhler-Biografie in de reeks dtv-premium).

Geen opmerkingen: