woensdag 25 maart 2009

De kwalijke kanten van Eugenio Pacelli — Pius XII

Nogmaals het kwade genius Pacelli
Het geschiedenismagazine van het eerste publieke Duitse televisienet ARD/Das Erste, Geheimnis Geschichte, presenteert op donderdag 26 maart, 's avonds laat, vanaf 23:45 uur tot vroeg in de nacht naar vrijdag 27 maart om 00:15 uur de aflevering Der Papst und die Nazis over de omstreden houding van paus Pius XII — met burgerlijke naam Eugenio Pacelli (1876-1958) — tijdens de Tweede Wereldoorlog en met name over zijn zwijgede rol met betrekking tot de Mofse massamoorden op Joden. Maar de contacten van die paus met het abjecte nazituig in Mofrika dateren reeds uit de tijd dat de man, in de jaren twintig van de vorige eeuw, voor de Heilige Stoel nuntius was in Duitsland en reeds toen een reputatie heeft opgebouwd met zijn voorkeuren voor foute figuren in het foute deel van een later tot op het merg foute staat. Deze Pacelli sloot, eenmaal op de stoel van Petrus, zelfs een pact met het Beest uit de Afgrond. Dat was een combinatie van iemand die meent het goede te vertegenwoordigen — maar in de diepste lagen van zijn persoonlijkheid vanzelfsprekend wel beter wist — in een kongsi met de directe incarnatie van het meest satanische dat dit ondermaanse heeft meegemaakt.

De Plaatsbekleder
Bijna een halve eeuw geleden werd West-Europa nog weer, buiten de officiële geschiedschrijving om, met dat thema geconfronteerd door het verschijnen van het toneelstuk Der Stellvertreter dat ook heel snel in Nederland door het Rotterdams Toneel als De Plaatsbekleder — in de vertaling van Gerrit Kouwenaar — werd voorgesteld. Het stuk was geschreven door Rolf Hochhuth (geboren 1931) — die later nog meer foute individuen en groeperingen, zoals minister-president Filbinger; soldaten en artsen op een niet meer te omzeilen manier in de schijnwerpers heeft weten te plaatsen.
Die kwalijke houding van Pontifex Pacelli is dus in wezen al zo'n zes decennia oud nieuws, maar is nu weer actueel doordat de huidige — op tal van fronten eveneens uiterst kwalijke — plaatsbekleder op die Petrus-troon in Rome binnenkort zijn handtekening zal zetten onder de zaligverklaring van die monstrueuze voorganger. En daarmee pleegt deze Duitse paus binnen enkele weken de zoveelste misstap.
De uitzending wordt in de loop van de nacht, tussen 03:20 uur en 03:50 uur herhaald.
____________
Afbeeldingen
1. Pius XII in pias-vermomming.
2. Voorzijde van de boekuitgave van de Nederlandse versie van Hochhuths toneelstuk De Plaatsbekleder.

Geen opmerkingen: