woensdag 11 maart 2009

De Milice française hand in hand met de Duitse SS

Inzicht
De Tweede Wereldoorlog en tevens alle toestanden en gebeurtenissen welke daarmee direct en indirect samenhangen, zullen ons nog lang bezighouden, en terecht. Zoveel mogelijk kennis over het hoe en het waarom en over de verstrengelingen in allerlei geledingen, die mede tot deze catastrofe hebben geleid, zou kunnen leiden tot het inzicht dat elk individu het hare, respectievelijk zijne, zal moeten bijdragen om te voorkomen dat in onze westerse samenleving nogmaals zoveel massamoorden worden gepleegd in naam van extreem krankzinnige, door macht bezeten, politici en andere misdadgers, die in de loop der geschiedenis ons continent zo intens hebben ontwricht.
Eén dag nadat het tweede publieke Duitse televisienet ZDF de eerste aflevering van de driedelige documentaire over het Derde Rijk heeft uitgezonden, presenteert Arte-televisie de documentaire Mit der SS Hand in Hand, over de Franse Milice, die een uitermate kwalijke rol heeft gespeeld tijdens de bezetting van Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze instantie heeft vanaf 1943 actief meegewerkt aan de deportatie van vooral Joden en linkse activisten.
Het — dan gebruikelijke — ongeloof onder grote delen van de Franse bevolking in die dagen heeft er, helaas, mede voor gezorgd dat deze activiteiten ongehinderd konden voortgaan.
Een goed voorbeeld daarvan kan men vinden in de film Mr. Klein — uit 1976 van Joseph Losey — waarin op straat gearresteerde mensen in bussen worden gepropt en als een enkeling het waagt te zeggen wat hun te wachten staat, roept een ander dat de Franse politie daaraan nimmer medewerking zou verlenen.

Nadere gegevens over de film
Deze documentaire van Alain Ferrari — in 2008 gerealiseerd voor Arte France — over de in 1943 opgerichte Milice française, door Pierre Laval (1883-1945) — de man die aan de Führer liet weten dat hij samenwerking tussen Duitsland en de Franse regering wenste — wordt uitgezonden tussen 21:00 uur en 22:35 uur op woensdag 11 maart.
Er zijn vier herhalingen van deze documentaire op het beeldformaat 16:9 de komende weken gepland:
14 maart, 's middags om 14:00 uur
20 maart, 's nachts om 03:00 uur
24 maart, 's ochtends om 09:55 uur
26 maart, 's nachts om 03:00 uur
__________
Foto: Pierre Laval.

Geen opmerkingen: