dinsdag 5 februari 2008

Twee documentaires op vier avonden over het ontstaan van de Noordzee en de Oostzee via Arte

Oostzee
De cultuurzender Arte presenteert op woensdag 6 en donderdag 7 februari de tweedelige documentaire Die Ostsee. In de film wordt de ontstaansgeschiedenis van deze grote plas vol brak water uit de doeken gedaan. Beide delen beginnen op hetzelfde tijdstip, om 20:15 uur, en hebben een duur van 42 minuten. Het is een film, die door regisseur Thomas Willers in 2007 werd gemaakt voor de Nord Deutscher Runfunk. De rolprent wordt uitgezonden op het formaat 16:9. Het eerste deel is getiteld Zwischen Deutschland und Estland, het tweede Zwischen Litauen und Dänemark. De beide delen zullen worden herhaald, ook weer twee dagen achtereen, op een vroeger tijdstip, exact op het middaguur en wel op woensdag 13 en donderdag 14 februari.
De Oostzee, het grootste brak water 'reservoir' is in de IJstijd ontstaan. Het is een gebied met tal van soorten leven en een enorm spectrum aan diverse kleuren en vormen. In de ruim tachtig minuten durende film wordt vooral aandacht besteed aan de verschillende kustvormen.

Noordzee
Eerder deze week heeft Arte ook een tweedelige documentaire uitgezonden over de Noordzee. Deze werd een jaar eerder, eveneens voor de Nord Deutscher Rundfunk gerealiseerd door Jens Westphalen en Thoralf Grospitz. Daarin werden de landen rondom de Noordzee bezocht en is aandacht geschonken aan de diverse mensen aldaar, alsmede aan de talrijke diersoorten die in, om en aan deze zee, met daarin de wadden, leven.
Ook deze twee delen, eveneens op het formaat 16:9, zullen worden herhaald, net als tjdens deze avondvoorstellingen, op twee dagen achtereen, en zoals deze week, ook dan weer direct voorafgaande aan de herhaling van de twee delen Oostzee. Dat betekent op maandag 11 en dinsdag 12 februari, eveneens vanaf 12:00 uur in de middag. Het eerste deel is getiteld Vom Watt zu den Fjorden, het tweede Von Schottland zu den Halligen.
____________
Afbeeldingen
1. Stadje aan de Oostzee. Foto NDR, 2006. © NDR Naturfilm
2. Dieren in en om de Noordzee. Foto van de NDR 2007. © Ingo Bartussek.

Geen opmerkingen: