zondag 28 augustus 2011

Monika's vader: Amon Göth, een massamoordenaar

Kampcommandant
Amon Göth in 1946,
toen hij in Polen
gevangen zat.
Arte-televisie presenteert op zondag 28 augustus ─ tussen 23:35 uur en 00:50 uur in de nacht op maandag 29 augustus ─ slechts eenmaal de Duitse documentaire Der Mördervater uit 2006, van James Moll, over Monika Hertwig, die niet op de hoogte was van het feit dat haar vader een topfiguur in de nazi-hiërarchie was, en de naam Amon Göth droeg, een man die geboren in 1908. Na diverse functies binnen het destructie-apparaat van het krankzinnige beesten-tuig ─ onder leiding van de incarnatie van het Beest uit de Afgrond in Berlijn, als het on-wezen in de extremistisch gestoorde BrulBoei genaamd Dolle Dolf ─ was hij zo'n anderhalf jaar lang commandant van het concentratiekamp Plaszów bij Krakau, waar hij zich op uitzinnig-sadistische wijze heeft onderscheiden. Tal van gevangenen heeft hij hoogst persoonlijk geëxecuteerd. Nadat hij, als gevolg van een beschuldiging van diefstal van Joods eigendom ─ dat immers aan het Reich toekwam ─ werd de man zelfs door SS-artsen als lijdend aan een psychische stoornis gediagnostiseerd.
De man werd door het Poolse hooggerechtshof in september 1946 ter dood veroordeeld; het vonnis werd op 13 september 1946, door middel van ophanging, voltrokken, vlakbij het terrein van het voormalige nazi-concentratiekamp Plaszów.
Opvallend is dat deze Verschrikking op twee benen niet voorkomt in het "lang verwachte" boek Biographisches Lexikon zum Dritten Reich dat bij verschijnen overigens meer dan honderd onjuistheden bevatte. In de niet zo lang daarna verschenen Enzyklopädie des Nationalsozialismus (1997; dtv 3900), waarin zeker zoveel omissies voorkomen als in bovengenoemd boek, is wel een lemma gewijd aan deze krankzinnige crimineel.

Hoe zijn dochter de confrontatie met de feiten heeft opgevat en wat zij daarna heeft ondernomen, wordt in de film uiteengezet.

Geen opmerkingen: