donderdag 4 augustus 2011

Arte-documentaire: schaakmeester Bobby Fischer

Bobby Fischer in 1960 tijdens de
Schaakolympiade in Leipzig. 
Arte-tv biedt liefhebbers van het schaakspel en alle andere geïinteresseerden op donderdag 4 augustus, tussen 22:00 uur en 23:30 uur, de gelegenheid om kennis te nemen van de documentaire Zug om Zug in dem Wahnsinn ─ Die Legende Bobby Fischer.
De befaamde Amerikaanse schaakkampioen met die naam, geboren in 1943 te Chicago, speelde in 1972 tegen Boris Spasski (geboren 1937), de Russische wereldkampioen. Dat kon worden gezien als heel wat meer dan een schaakwedstrijd tussen twee topfiguren uit dat onderdeel van de wereldsport, want tegelijkertijd was dat gebeuren een prestigestrijd tussen de Verenigde Staten enerzijds en de Sovjetunie aan de andere kant, als representatie van de Koude Oorlog.
Robert James Fischer overleed op 17 januari 2008 in de IJslandse hoofdstad Reykjavik. Hij is ter aarde besteld op het terrein van het kerkje te Laugardælir.
__________
Het is mogelijk dat de film op het laatste moment door Arte wordt vervangen; in dat geval zullen we de latere uitzenddatum of -data hier in een volgend stadium alsnog toevoegen.

Geen opmerkingen: