maandag 28 maart 2011

BBC Four-tv: Begraven geheimen van de Bijbel

Francesca Stavrakopoulou
doceert aan de Universiteit
van Exeter in Engeland.
Ruim een halve eeuw geleden maakten twee bij elkaar horende, doch separaat verschenen, van oorsprong Duitse, boeken van Werner Keller (1909-1980) flink furore. We houden het bij  de Nederlandse titels, want ook in ons land werden deze boeken een doorslaand succes; vooral het eerste heeft tal van drukken beleefd: De Bijbel heeft toch gelijk. [1] Daarin ligt de nadruk op de stelling dat de toen recente wetenschap de historische juistheid zou bewijzen: van de plaatsbepalingen in de Bijbel, etcetera.
Dat boek werd gevolgd door De wereld van de Bijbel in beeld. Heden ten dage is de stand van zaken met betrekking tot archeologische vondsten die, rechtstreeks dan wel zijdelings, verband houden met de wereld van de bijbel, weer anders, want een halve eeuw voortgeschreden. 

Op dinsdag 29 maart zendt BBC Two-tv de laatste aflevering uit van een driedelige serie documentaires van Francesca Stavrakopoulou, waarin de betekenis van relatief recente archeologische vondsten nader wordt uitgewerkt. Als gevolg daarvan kan worden bepaald hoe en in welke mate een andere interpretatie van de verhalen uit de Bijbel toelaatbaar, respectieveljk dringend gewenst, dan wel zelfs vereist is. Dat betekent eveneens dat de resultaten van al dat onderzoek onze ideeën over diverse aspecten van de joodse en christelijke tradities beïnvloeden.
In de derde en laatste aflevering — The real Garden of Eden — laat genoemde geleerde vrouwe ons zien dat het verhaal over de Hof van Eden is gebaseerd op ware toestanden en gebeurtenissen in de context van een specifieke plaats en tijd. Zij doet dat aan de hand van opgravingen in Spanje, Syrië en Israël.

__________
[1] Dat zou één der meest succesvolle boeken in de categorie non-fiction worden van de eerste vier decennia na de Tweede Wereldoorlog.

Geen opmerkingen: