woensdag 2 februari 2011

TV5 Monde met een aflevering van La Résistance

De Franstalige, wereldwijd te ontvangen televisiezender TV5 Monde presenteert op gezette tijden een aflevering van een reeks documentaires onder de overkoepelende titel La Résistance, over de functie van het Verzet in Frankrijk gedurende de Tweede Wereldoorlog. Op woensdag 2 februari zal daarvan opnieuw een aflevering worden uitgezonden, tussen 21:00 uur en 23:00 uur: Quand il fallait sauver les juifs.
In Frankrijk werden gedurende de bezetting door de Duitsers — gedurende de Tweede Wereldoorlog — de leden van de Joodse gemeenschap vervolgd op manieren, die de meesten van ons kennen uit documenten die de moderne geschiedenis voor ons heeft 'samengesteld'. Helaas had ook het dubieuze, met de moffen collaborerende, Vichy-regime het op hen voorzien.
Al snel werd duidelijk wat er met de op transport naar Duitsland gestelde Joden zou gebeuren als ze eenmaal in handen van de nazi's waren gevallen, en dat had tot gevolg dat het Franse verzet — de Résistance — een omvangrijke en geheime operatie te organiseren die voor joodse burgers 
de mogelijkheid opende onder te duiken.

Geen opmerkingen: