donderdag 10 februari 2011

Het verhaal van de jonge vrouwen van Red Band

In 1983 publiceerde de schrijfster Tessa de Loo de veel publiciteit genererende bundel verhalen De meisjes van de suikerwerkfabriek, met daarin het verhaal van het wel en wee van jonge vrouwen — die bepaald niet altijd even damesachtig gedrag vertoonden —, werkzaam bij een internationaal befaamde fabriek van zoetwaren in de provincie Noord-Holland.
In het historsche programma Andere tijden, van NTR/VPRO, wordt de geschiedenis opgerakeld van heel andere meisjes en een andere suikerwerkenfabriek.
Aan het eind van het zevende decennium van de vorige eeuw — de late jaren zestig — zijn honderden vrouwen uit Joegoslavië in de omgeving van Roosendaal terechtgekomen, want daar meenden ze werk te kunnen vinden, en dat bleek juist te zijn: in de fabriek van Red Band.
Hans Goedkoop — sedert jaar en dag presentator van Andere tijden — brengt ons de feiten, die het gevolg bleken van de wijzigingen in de leefgemeenschap waar de vele jonge vrouwen waren neergestreken: de politie raakte overbelast en in de plaatselijke horeca heerste een drukte als nooit tevoren.
De meisje van Red Band wordt uitgezonden op Nederland 2, op zaterdag 12 februari, tussen 20:40 uur en 21:10 uur.

Geen opmerkingen: