Heden verschijnt bij Nieuw Amsterdam Uitgevers in onze hoofdstad een zogeheten goedkope editie (voor de somma van € 19,95) van het intussen in hoog aanzien staande boek Stalins Jeugdjaren — Van Rebel tot Rode Tsaar, dat in de vaart der lezersscharen en die der historici is opgeklommen tot de status van standaardwerk. In een boeiende stijl en zonder onnodige uitweidingen heeft Simon Sebag Montefiore een uiterst lezenswaardige deelbiografie over één van de relatief weinige, doch tegelijkertijd al te talrijke, geestelijke gedrochten die massamoordenaars en oorlogsmisdadigers waren en welke in die hoedanigheden het (on)gezicht van de twintigste eeuw op duivelse wijze mede hebben bepaald. Over de fraai gebonden editie, die bij dezelfde uitgeverij is verschenen, hebben we op deze site nader bericht in een uitgebreide bijdrage van zondag 20 januari 2008, alsmede in een artikel dat we hebben gepubliceerd op maandag 4 augustus 2008.
Twee van de vier delen De Frans-Duitse culturele zender ARTE presenteert op de avond van woensdag 2 september een thema-avond over Mao Zedong door het uitzenden van de beide eerste delen van de vierdelige documentaire Mao, a Chinese tale. Op woensdag 9 september volgende de delen drie en vier, net als heden, vanaf 21:00 uur tot 23:00 uur. Eerder werd deze serie uitgezonden door de Nederlandse zendgemachtigde VPRO. Voor al degenen, die toen niet in staat zijn geweest de vier delen (of zelfs geen enkele aflevering) te zien, wordt nu de kans via een buitenlandse cultuurzender alsnog gegeven. Zie voor informatie ons artikel van woensdag 17 juni op dit weblog.
Heinz Wallisch (*Groningen, 1945) is muziek- en literatuurcriticus, taalredacteur, lector en lexicograaf. Vanaf zijn vijftiende jaar doorliep hij, naast zijn school- en studietijd, alle disciplines van het boeken- en uitgeversvak. Begin jaren zeventig was hij in diverse landen werkzaam voor de uitgeverij van de Europese Commissie. Aan tal van dag-, week-, maand- en vakbladen in binnen- en buitenland heeft hij bijdragen geleverd. Enkele jaren geleden liet hij zich verleiden tot elektronisch publiceren, en sedertdien verschijnen zijn artikelen, commentaren, recensies en beschouwingen op zo'n vijftig verschillende cultuurwebsites — die praktisch alle van hemzelf zijn — in Nederland, België, het Duitse taalgebied, op één Franstalige, en op enkele internationale, Engelstalige.
Publicaties in boekvorm:
Gavarni: 32 tekeningen uit de Mascarade humaine, Groningen 1966; 125 Jaar Symfonieorkest in Groningen, Groningen 1987;
Geïllustreerde Muziekinstrumenten Encyclopedie (samen met Bert Oling), Lisse 2003. Sedertdien is dat boek in diverse Oost- en Zuid-Europese landen uitgebracht. In de VS en Groot-Brittannië haalde het zeer hoge oplagen.