zaterdag 24 januari 2009

China's eerste keizer — Tweedelige documentaire

Bijscholing voor de westerling
Arte-televisie presenteert op zaterdag 24 januari — tussen 21:00 uur en 22:20 uur — de eerste aflevering van een tweedelige documentaire over Qin Shi Huangdi, de eerste keizer van China. Het eerste deel betreft een twee en tachtig minuten durende, Amerikaanse film uit 2003, die onder regie van Andreas Gutzeit tot stand gekomen is.


Hoewel Alexander de Grote de reputatie heeft — maar zoiets komt zonder twijfel doordat onze Europese geschiedenis zo zeer op de eigen directe omgeving is gericht en al die staten en andersoortige rijken in het verre oosten ook letterlijk zo ver weg waren dat ze op een andere planeet leken te bestaan — dat hij met het toen absoluut omvangrijkste leger erin is geslaagd het grootste samenhangende rijk te creëren, is het juist de eerste Chinese keizer uit de Qing Dynastie geweest, die voor inmiddels ruim tweeduizend jaar, door middel van een reeks eindeloos lijkende oorlogen, erin is geslaagd het gehele China te veroveren en daar een enorm rijk van te maken. Zo liet hij de Chinese muur bouwen en zorgde hij ervoor dat het befaamde terracotta leger ontstond dat zijn grafmonument moest beveiligen.


Herhaling

Archeologische vondsten en historisch vaststaande gegevens hebben hun aandeel gehad in het ontstaan van deze documentaire. Voorts verkeerden de makers in de uitermate gelukkige omstandigheid dat tal van wetenschappers uit China, Amerika en uit Europa hieraan medewerking hebben verleend.
Deze rolprent, die op het formaat 16:9 zal worden uitgezonden — voorzien van stereofonisch geluid, zal door de Frans-Duitse cultuurzender Arte op zondag 25 januari, vanaf 14:00 uur 's middags, worden herhaald.
____________
Afbeeldingen
1. Keizer Qin Shi Huangdi. Chinese schildering.
2. Scène uit de documentaire film over de eerste Chinese keizer. (Foto: Arte France, Jacqueline L. Vorhauer.)

Geen opmerkingen: