zaterdag 17 januari 2009

ZDF presenteert film over de eerste onderzeeër

In het geschiedenismagazine met de dwaze Yanken-titel ZDF-History zal op zondag 18 januari — vanaf 23:50 uur tot 00:35 uur in de nacht op maandag 18 januari — een documentaire worden vertoond over de eerste onderzeeboot, de CSS Hunley. Het vaartuig was genoemd naar de ontwerper, Horace Lawrence Hunley (1823-1863). De boot is in de aandacht van historici, krijgskundigen en andere geïnteresseerden gebleven, in eerste instantie doordat dit vaartuig erin is geslaagd een oorlogsschip tot zinken te brengen. Dat gebeurde in 1864, tijdens de Amerikaanse burgeroorlog.


De tweede reden dat belangstellenden alert bleven, was doordat het vaartuig nooit meer boven water was gekomen en vele generaties op de zeebodem heeft doorgebracht. Na 1864 zijn er tal van pogingen ondernomen de boot te bergen, maar pas een goede eeuw later, in 1881, zette iemand zijn tanden er wel heel erg scherp in: de schrijver Clive Cussler, die er na een expeditie van veertien jaar in is geslaagd het wrak te vinden, dat op 8 augustus 2000 uit de oceaan is opgevist. Ook toen was nog steeds niet helemaal duidelijk wat exact de oorzaak is geweest voor de letterlijke ondergang, al bestaan daarover nu, na inspectie, wel theorieën.
Het vaartuig was twaalf meter lang en bood plaats aan totaal negen bemanningsleden. De ontwerper, bovengenoemde advocaat en tevens zakenman Hunley, naar wie het schip is genoemd, heeft niet meer beleefd dat zijn ontwerp met succes is gebruikt: hij is met de gehele bemanning omgekomen tijdens een testduik in oktober 1863.
____________
Afbeelding: Tekening uit 1902 door R.G. Skerrett van het Confederate States Ship Hunley.

Geen opmerkingen: