maandag 11 juli 2011

BBC-documentaire over het Orakel van Delfi

Navel der antieke wereld
Op maandag 11 juli, 's avonds tussen 21:00 uur en 22:00 uur onze tijd presenteert BBC Four-tv de documentaire
The bellybutton of the ancient world, over het nog altijd vermaarde Orakel van Delfi, in de tempel van Apollo. Velen hebben de pythia, de priesteres die boven een gleuf in de aarde zat waaruit dampen opstegen en ze in trance zou zijn geraakt en daardoor haar voorspellingen heeft kunnen doen, die voor zoete koek of een wereldwijsheid, afkomstig van de goden, werd beschouwd. Goed bestudeerd, waren deze echter zo dubbelzinnig dat men er bijna altijd alle kanten mee op zou kunnen.
Een der beroemdste orakelspreuken ging over Oidipous, die, volgens de inzichtelijkheid van de goden, zijn vader zou doden en zijn moeder zou huwen. Door alles te ondernemen om ervoor te zorgen dat de orakelspreuk geen werkelijkheid zou worden, werd in wezen de akker bemest die zodanige elementen zou laten groeien en bloeien dat het niet anders meer kon dan dat de profetie zou uitkomen.
Het verhaal van de mens, zou je kunnen zeggen: de mens van alle tijden, ook zonder pythia of raaskallende joffers op de reclame-commercie-televisie, welke zichzelf als medium postuleren, die liegen en bedriegen en onzekere mensen met de boodschap naar huis sturen dat ze hebben bewezen dat er leven na de dood bestaat. Onverantwoord gebazel van mensen wier benevelde brein tot slechts bewijzen van totale idiotie leiden. De wereld wil bedrogen zijn.

Geen opmerkingen: