zondag 5 september 2010

Aghet — Een volkenmoord maandag op NDR 3-tv

Heikel thema
In de jaren 1915-1918 zijn er anderhalf miljoen mensen op het gebied van het huidige Turkije om het leven gekomen in het kader van de Armeense genocide. Het is een nog altijd heikel punt binnen diverse delen van de samenleving in het huidige Turkije, al spreken de feiten zodanig voor zich dat ook daar een uiteenzetting met het kwalijke verleden van bijna een eeuw voor onze huidige tijd een dringende noodzaak is. Zolang dat niet gebeurt, is de Turkse staat niet ontwikkeld genoeg voor opname binnen de Europese Unie, hetgeen ook zonder dat onafgewerkte aspect van de geschiedenis van dat land, al moeilijk genoeg is, want terecht niet eenduidig. Hoort Turkije bij Europa tof toch bij Azië, al valt er ook best iets te bedenken dat het ene aspect van vraag bevestigend beantwoordt zonder dat het andere onderdeel wordt ontkend.
Over het fenomeen Armeense volkermoord — waarover reeds een grote rechtszaak is gevoerd — is een documentaire gemaakt: Aghet — ein Völkermord welke op maandag 6 september door de regionale televisiezender NDR 3 zal worden uitgezonden tussen 23:00 uur en 01:30 uur in de nacht op dinsdag 7 september. Het programma zal worden gepresenteerd door Fritz Frey en Jörg Scchönenborn.
Op zondag was er, ter gelegenheid onder meer van de opening van het culturele seizoen 2010/2011, in mijn woonplaats, een kunst-, antiek- en antiquarenmarkt. In één der talrijke dozen met boeken voor een prikje vond ik het hierbij afgedrukte boek over juist dat thema.

Geen opmerkingen: