zondag 21 december 2008

Bondskanselier van Duitsland — een zwaar beroep

Zes mannen, één vrouw
Hoewel de titel van het programma, ZDF-History, het zou kunnen doen vermoeden, is ze — volgens velen helaas — geen geschiedenis. Ze wordt beschouwd als de machtigste vrouw ter wereld, doch ze presenteert zich meestentijds als de incarnatie van de hoogst denkbare zuurtegraad: Angela Merkel die in het dagelijks leven als de zevende Kanselier van de Bundesrepublik Deutschland fungeert en daarbij eveneens een op volle toeren draaiende clichéfabriek is, waarmee ze ook nog de vleesgeworden nietszeggendheid belichaamt. Over haar zes voorgangers in het Kanzleramt — dat zich eerst te Bonn en pas tijdens de heerschappij van Merkels directe voorganger: Gerhard Schröder — valt ook wel zo het één en ander te vermelden, en dat zal zeker gebeuren in de jongste aflevering van het ZDF-programma History. [1] Deze aflevering van het bij velen bekende geschiedenismagazine van het tweede publieke Duitse televisienet is te zien op zondag 21 december tussen 23:20 uur en 00:05 uur in de nacht op maandag de tweeëntwintigste.
Van die zeven regeringsleiders in successie sedert 23 mei 1949 — de dag van de oprichting van de Bundesrepublik Deutschland — is, vanaf 22 november 2005, Angela Merkel de eerste vrouwelijke kanselier van een staat met zestien deelstaten: daarvan zijn elf van het voormalige West-Duitsland, en vijf (nieuwe) ten oosten van de grote Muur, die in november 1989 is gevallen.

Terugblik
Over al die kanseliers zult u feiten en meningen te horen krijgen, en al zijn inmiddels de eerste drie van de voormalige kanseliers — Adenauer, Kiesinger en Brandt — niet meer onder de levenden, dat zal het anekdotische in de verhalen over hen niet verminderen. In tal van kringen wordt Adenauer gezien als een inmiddels bijna heilige figuur, maar dat daartoe niet zoveel aanleiding bestaat, komt wellicht zijdelings ook nog even aan de orde.
Maar bij allen past de conclusie dat politiek in menig opzicht het smerigst denkbare maatschappelijke spel is dat kan worden gespeeld — hetgeen overigens niet alleen voor politiek binnen de staatkunde geldt, maar tevens binnen multinationale bedrijven, banken en diverse takken van industrie. Niet zelden heb je de indruk dat in veel van dergelijke instituten de Mafia meeregeert.
__________
[1] Het is niet alleen volkomen dwaas maar ook volstrekt onnodig om een Duits televisieprogramma met een Engelse titel op te leuken; denken de organisatoren misschien dat de serie daardoor een groter gewicht krijgt in het internationale gebeuren van geschiedenisprogramma's? Of is het ZDF al te zeer trendvolger geworden. En zoud men dat blijven volhouden als straks (het gebruik van) de Duitse taal in de Grondwet (Verfassung) van de Bondsrepubliek wordt opgenomen?
____________
Afbeeldingen
1. De huidige Duitse Bondskanselier Angela Merkel.
2. De eerste Duite Bondskanselier Konrad Adenauer (1876-1967); foto uit 1952.

Geen opmerkingen: