donderdag 29 september 2011

Kaiserin Augusta werd 30 september 1811 geboren

Het op, deze site vaker aangehaalde, radioprogramma ZeitZeichen: Stichtag heute van de regionale Duitse zender WDR3 besteedt op vrijdag 30 september ─ op het gebruikelijke tijdstip van 17:45 uur en 18:00 uur ─ aandacht aan de geboorte, dan exact twee eeuwen geleden ─ op 30 september 1811 ─ van de Duitse keizerin Augusta von Sachsen Weimar. Zij was de tweede dochter van groothertog Carl Friedrich van Sachsen-Weimar-Eisenach (1783-1853) en van grootvorstin Maria Pavlovna Romanova (1786-1859), die een zuster was van Tsaar Aleksandr I van Rusland. 

maandag 26 september 2011

26 september 1885 werd Hanso Schotanus geboren

Hanso Henricus Schotanus à Steringa Idzerda werd op deze dag in 1885 in het Friese Weidum geboren. Deze  geldt als pionier van de Nederlandse radio met betrekking tot uitzendingen voor algemeen luister-gebruik. Dat deed hij vanuit zijn woning in de Haagse Beukstraat. Zijn eigen bedrijfje NRI was de leverancier van de diverse apparatuur die benodigd was voor de studio en voor het kunnen realiseren van een radio-uitzending.
De roepletters van zijn zender waren PCGG. Vanaf 6 november 1919 verzorgde hij met enige regelmaat uitzendingen, en dat heeft hij tot in de herfstmaand van 1924 volgehouden. Geldgebrek was er de oorzaak van dat hij zijn werk moest staken.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de man met deze lange naam verzetswerk gedaan. In november 1944 werd hij doodgeschoten door de Duitsers.

dinsdag 20 september 2011

Arte-televisie: Vergeten oorlog ─ Marokko 1921

Riffijns dorp bij Al Hoceima.
Arte-televisie vertoont op woensdag 21 september, tussen 22:00 uur en 22:50 uur, de historische documentaire over een vergeten conflict in Marokko, bijna een eeuw geleden: de Rifoorlog. Deze kwestie duurde vijf jaar ─ van 1921 tot in 1926 ─ en was in feite een onafhankelijkheidsstrijd van de bewoners van het Marokkaanse Rifgebergte tegen de machthebbers van de staten Spanje en Frankrijk.
De bewoners van het Rifgebergte worden Riffijnen genoemd.
De film ─ een bijdrage van Arte France in de vorm van een Franse documentaire uit 2010 van Daniel Cling, uit te zenden op het beeldformaat 16:9, zal worden herhaald op dinsdag 26 september, vanaf 10:05 uur in de ochtend, en nog eens op zondag 1 oktober in de middag vanaf 16:55 uur.

zondag 18 september 2011

Reportageserie over historie der homoseksualiteit

In het programma Sunday feature van de Britse cultuurzender BBC Radio 3 wordt op zondag 18 september, tussen 20:45 uur en 21:30 uur onze tijd, de eerste aflevering van een vierdelige serie met reportages over de geschiedenis van de homoseksualiteit in de wereld uitgezonden. Deze eerste aflevering is getiteld Out in the world ─ a global gay history.
Gezien de titel van het programma mogen we er wel van uitgaan dat de komende drie afleveringen eveneens op de zondagavond zullen worden uitgezonden, en in principe zullen dat 25 september, 2 oktober en 9 oktober zijn.

donderdag 8 september 2011

Op 8 september 1895 overleed Adam Opel

Adam Opel (1837-1895).
Adam Opel overleed op deze dag in 1895 in de plaats waar hij als zoon van een slotenmaker op 9 mei 1837 was geboren: Rüsselsheim, een naam die bekend gebleven is door de over de hele wereld vermaarde industrie van automobielen, die daar gevestigd was en is, en die derhalve meer dan een eeuw verbonden is gebleven met de naam Opel. De man is weliswaar ruimschoots bekend gebleven door het fenomeen automobiel, maar dat is niet compleet: hij fabriceerde eveneens naaimachines en fietsen.

dinsdag 6 september 2011

Deze dag in 1901: aanslag VS-president McKinley


Vandaag ─ 6 september ─ is het honderdtien jaar geleden dat de vijfentwintigste president van de Verenigde Staten van Amerika, William McKinley, tijdens een bezoek aan Buffalo in 1901 werd neergeschoten door de anarchist Leon Szolgosz. Acht dagen later overleed de president te New York. Hij werd opgevolgd door zijn vice-president Theodore Roosevelt.

Bij de verkiezingen van 1896 was de keus op McKinley gevallen. Tot die tijd was de man, vanaf 1892, gouverneur van de staat Ohio geweest. Hij was lid van de Republikeinse partij en aanvankelijk werkzaam als advocaat.
__________
Afbeelding: We zien op deze was-tekening van T. Dart-Walker (1869-1914) een uitbeelding van de aanslag op William McKinley, die in moord zou eindigen, aangezien de president na acht dagen alsnog aan de kogelverwondingen is bezweken.

vrijdag 2 september 2011

2 september 1861: Handelsverdrag Pruisen-China

Als we vandaag de dag in een tv-journaal horen of in een krant lezen dat er (weer eens) een handelsverdrag wordt gesloten met China, dan denken we niet alleen aan de enorme hoeveelheid mensen die daar woont, maar vragen we ons ook af of dergelijke verdragen de vereiste mensenrechten binnen dat enorme rijk niet in de weg staan; vooral omdat we hebben gezien hoe dikwijls dat gebeurt. De kans dat dergelijke overwegingen anderhalve eeuw geleden ook een rol hebben gespeeld, is vrijwel nihil. Vandaag is het exact honderdvijftig jaar geleden dat er tussen Pruisen en China een handelsverdrag werd gesloten.
Het feit zal kort worden herdacht op deze dag, tussen 17:45 uur en 18:00 uur in het programma ZeitZeichen: Stichtag heute van de Duitse regionale radiozender WDR3. Dat programma wordt, onder normale omstandigheden, elke werkdag uitgezonden op genoemd tijdstip, en deze vrijdag gebeurt dat eveneens.