zaterdag 18 april 2009

Bedolven door de Vesuvius — Documentaire over de payrusrollen van Herculaneum — via Arte-tv

Eeuwenoude teksten worden zichtbaar gemaakt
Arte-televisie zal de komende dagen vijf keer de documentaire Vom Vesuv verschüttet uitzenden, te beginnen op zaterdag 18 april, in de avond tussen 21:00 uur en 21:55 uur. Het is een productie uit 2003 van de Amerikaanse filmer Julie Walker, die in HD-kwaliteit wordt uitgezonden op het beeldformaat 16:9. Daarin wordt getoond hoe het onderzoek vordert naar de papyrusrollen die omstreeks 1750 werden ontdekt, naast diverse andere voorwerpen, in de Villa dei papiri in de antieke Italiaanse stad Herculaneum.
Het onderzoek naar de teksten op al die rollen uit die gehele bibliotheek, welke in 79 van onze jaartelling — zoals zoveel mensen, dieren, huizen, straten en pleinen, en voorts tal van gebruiksvoorwerpen — door de uitbarsting van de Vesuvius onder de lava werden bedolven, kan gelukkig met behulp van ultramoderne — multispecterale — technieken voortgang vinden en wel zodanig dat de oude schatten zelf daardoor geen schade meer ondervinden. Het is een hele onderneming zo'n oude papyrus te ontrollen, aangezien daar zeer veel fingerspitzengefühl bij benodigd is.

Documentaire met veel aspecten
In de film wordt getoond op welke wijze de teksten leesbaar gemaakt kunnen worden, en voorts wordt de vraag aan de orde gesteld hoe 'we' verder moeten met de archeologische vindplaats van de bibliotheek van Herculaneum — die bijna zeventien eeuwen onder de as bedolven was —, die vanwege al die papyrusrollen de benaming Villa dei papiri heeft gekregen.
De documentaire wordt door Arte-tv herhaald op:
zondag 19 april om 14:00 uur
donderdag 23 april om 13:00 uur
zaterdag 25 apri om 14:50 uur
zondag 26 april om 05:00 uur
__________
Foto: Arte F; © Mark A. Philbrick BYU

woensdag 8 april 2009

Dubbelportret van Hitler en Stalin op Arte-televisie

Taalverkrachtende teksten op Arte-site
Boven de tekst die sedert korte tijd zichtbaar wordt als je details van een Arte-televisieprogramma opvraagt, verschijnt de mededeling dat de tekst automatisch zou zijn vertaald. En dan volgt — in het geval van de onderhavige documentaire — deze woordenwaanzin:
"Hitler en Stalin - twee dictators van de 20e Eeuw. In een dubbel portret toont H. Ullrich Kasten en Hans-Dieter beschermende actie en reactie tussen twee tirannen die nooit voldaan." Een tekst die zo extreem onverantwoordelijk, want imbeciel is dat zelfs de ergste analfabeet deze niet had kunnen produceren.

Cultuurbarbarij
De ondergang van een belangrijk deel van onze cultuur wordt (mede) bewerkstelligd door een cultuurzender. Hoezeer hebben Geestelijke Defecten hier ook al de overhand gekregen?
Laat u gezegd zijn dat er geen sprake is van een vertaling, maar van complete wartaal: in het gunstigste geval losse woorden die geen samenhang kennen en waaraan dan ook helemaal niets klopt, behalve eventueel een deel van de daarin voorkomende letters, doch slechts als losse fenomenen. Dat samen is een Babylonisch getint geheel dat wettelijk verboden zou moeten worden, en dat het niveau van zelfs de domst denkbare commerciële omroep onwaardig is. Het is een meer dan grof schandaal dat een cultuurzender zich zulk een misstap veroorlooft.

Destructiedrift
Dat betekent derhalve dat u de complete idiotie die ten beste wordt gegeven over het dubbelportret — dat Arte-televisie op woensdag 8 april, tussen 21:00 uur en 22:30 uur uitzendt — kunt u maar beter vergeten, voordat u ook nog besmet raakt met de extreme debiliteit die daarvan afstraalt. Minderbegaafden die toestaan dat zoiets met hun oorspronkelijke teksten gebeurt, dienen op het marktplein intens en intensief te worden gegeseld en vervolgens zo lang gegijzeld tot berouw en inkeer zullen volgen en zij plechtig, onder getuigen beloven in overdrachtelijke zin actief te zullen meewerken aan de demontage van de zeer illustere, maar wel denkbeeldige, Toren van Babel.

Krankzinnigheid op herhaling
In documentaire wordt aandacht besteed aan de verschillen en de overeenkomsten tussen die beide uitzinnig gestoorde beesten die tot de ergst denkbare categorie van geesteszieken beho(o)r(d)en die het ondermaanse ooit heeft meegemaakt, alsmede aan de door hen geleide regimes.
De film, die als Duits-Oostenrijks-Russische copdructie onder verantoordelijkheid van Ullrich Kasten totstand gekomen is, en die is voorzien van HD-kwaliteit en een beeldformaat van 16:9, zal nog worden herhaald op dinsdag 14 april om 14:00 uur.
____________
Afbeeldingen
1. Het nazi-beest in de voorbereidende fase.
2. Stalin in 1902; reeds volkomen krankjorum.